Afla caracteristicile si particularitatile semnaturii olografe

0
668

Dintre cele 3 tipuri de semnaturi existente la ora actuala, semnatura olografa este cea mai veche si in continuare, cea mai utilizata. Semnatura olografa este modul prin care ne exprimam acordul cu privire la diferite actiuni de natura legala, cu ajutorul scrisului de mana. Unele persoane aleg sa semneze cu intreg numele, in mod lizibil, iar alte persoane au o semnatura proprie, unica si cu anumite particularitati.

Conform Codului de Procedura Civila, “semnatura unui inscris face deplina credinta, pana la proba contrara, despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat cu privire la continutul acestuia. Daca semnatura apartine unui functionar public, ea confera autenticitate acelui inscris, in conditiile legii”, art. 268, Codul de Procedura Civila.

Tipuri de semnaturi olografice

Semnatura olografa poate sa se prezinte sub mai multe feluri, in functie de preferintele celui care semneaza si de contextul dat.

Semnatura completa este cea in care ne scriem in mod clar si lizibil numele si prenumele. Unele persoane aleg sa faca acest lucru in mod constant, fiind la indemana si usor, iar unele situatii o cer in mod expres, la semnarea anumitor documente oficiale, autorizatii sau alte tipuri de contracte.

Semnatura prescurtata, dupa cum ii spune si denumirea se refera la acel tip de semnatura olografa prin care se scrie prenumele si prima litera mare a numelui. Este la fel, o forma simpla de semnatura si usor de realizat in orice context.

Semnatura indescifrabila este clasica semnatura olografa care se distinge prin unicitate si care este cea mai sigura forma de a semna, tocmai datorita gradului ridicat de individualitate al caracterelor si modului in care sunt realizate. Unele persoane aleg o forma unica de a combina litere din nume si prenume, altele aleg sa adauge elemente grafice deosebite. In cazul acestui tip de semnatura olograf este important ca persoana in cauza sa incerce pe cat posibil sa reproduca semnatura de fiecare data, in acelasi mod. De ce este important acest lucru? Chiar daca este un tip de semnatura unica, daca apare intr-un mod pe un contract, iar apoi in alt mod pe acte aditionale, pot exista probleme in ceea ce priveste legalitatea semnaturii. De aceea, in cazul in care se observa faptul ca o semnatura indescifrabila este absolut identica cu o forma de pe alt document, cresc sansele ca una dintre aceste semnaturi sa fie falsa, pentru ca este aproape imposibil sa reproduci la perfectie semnatura la intervale de timp variabile.

Particularitati semnatura olografa

In cazul in care exista indoiala ca o semnatura olografa este autentica se poate cere o expertiza grafica pentru a stabili modul prin care se distinge presupusa semnatura falsa cu cea care este considerata autentica. In acest sens se iau in calcul mai multe particularitati:

Se va analiza inclinatia axei principale, adica modul in care se prezinta la nivel general scrisul. Acesta poate sa fie vertical, inclinat spre stanga sau spre dreapta, in mod subtil sau evident.

O alta particularitate este viteza de scriere, modul prin care semantura se realizeaza cu usurinta si fluiditate in scris. Chiar daca doua semnaturi autentice pot sa difere usor, continuitatea modului in care sunt realizate si naturaletea in miscare sunt aceleasi.

Nu in ultimul rand, se face referire in expertiza grafica la presiunea pe instrumentul de scris, care la fel, se mentine de regula, constanta indiferent de tipul de document sau instrumentul utilizat.

Aveti dubii cu privire la autenticitatea unei semnaturi? Contactati-ne pentru a discuta mai multe detalii in vederea stabilirii adevarului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here