Activitatea de voluntariat in Romania este reglementata de Legea nr.78/2014. Voluntariatul este definit ca fiind participarea voluntara a unei persoane fizice la diferite activitati de interes public care sunt desfasurate in folosul altor persoane sau in folosul societatii in general. Respectivele activitati sunt organizate de persoane juridice de drept public sau drept privat, fara obligatie de remuneratie, individuala sau de grup.
O sa vedem cum este reglementate activitatea de voluntariat si ce aveti nevoie sa stiti despre contractul de voluntariat.
Contractul de voluntariat este definit ca fiind conventia incheiata intre voluntar si organizatia gazda. Prin contract, voluntarul se obliga sa presteze activitatea in interes public fara a fi remunerat, iar organizatia gazda se obliga sa ofere activitatea adecvata solicitarii voluntarului.
De regula, activitatea de voluntariat are loc ca urmare a unei cereri din partea organizatiei gazda, aceasta fiind comunicand public dorinta de a colobora cu voluntari. Chiar daca este vorba de voluntariat nu oricine poate sa fie voluntar, organizatia gazda avand dreptul legal de a refuza in mod justificat cererea unui candidat in vederea de a fi voluntar, repectand prevederile din art.4 Legea nr.78/2014. In functie de tipul de activitatea, organizatia gazda poate sa ofere cursuri de intrare sau de formare profesionala voluntarilor.
Un aspect important precizat in lege este acela care vorbeste despre faptul ca este interzis sa se incheie un contract de voluntariat avand ca interes principal evitarea incheierii unui contract individual de munca, a unui contract prestari servicii orice alt tip de contract de prestare serviciu cu titlu oneros. In acest caz, contractul se afla sub sanctiunea nulitatii absolute.
Voluntarul este bine sa cunoasca faptul ca daca isi desfasoara activitatea de voluntariat in domeniul de studii absolvite, este inclusa in experienta profesionala si/sau de specialitate. Pentru a atesta acest fapt organizatia gazda trebuie sa elibereze la cererea voluntarului un certificat de voluntariat, impreuna cu un raport de activitate.
Ce trebuie sa contina contractul de voluntariat
- Date de identificare parti contractante
- Descriere activitatea de voluntariat
- Timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat
- Drepturile si obligatiile partilor contractante
- Cerintele – abilitati sociale, profesionale, legate de sanatate, interese de dezvoltare
- Conditiile in care se reziliaza contractul.
Ce trebuie sa contina certificatul de voluntariat
- Date de identificare organizatia gazda
- Numarul de inregistrarea si data emiterii certificatului
- Numarul de inregistrare si data contractului de voluntariat
- Date de identificare voluntar
- Perioada si numarul de ore de activitate voluntara
- Date de identificare coordonator voluntari
- Mentiunea “Voluntarul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in acest certificat”.
Ce trebuie sa contina raportul de activitate
- Activitatile de voluntariat care au fost desfasurate de catre voluntar
- Atributii asumate
- Aptitudinile care au fost dobandite in urma activitatii de voluntariat
Drepturile si obligatiile voluntarului
Voluntarul are dreptul de a desfasura activitatea de voluntariat in functie de disponibilitatea personala si de capacitatea de efectuare a respectivelor sarcini si activitati. Are dreptul de a solicita oricand organizatiei gazda eliberarea certificatului de voluntariat impreuna cu raportul de activitate. Are dreptul la confidentialitate si protectie a datelor personale.
Voluntarul se obliga sa presteze activitate de interes public, fara sa fie remunerat in acest sens. In acelasi timp se obliga sa pastreze o conduita complementara cu obiectivele generale ale activitatii de voluntariat. Voluntarul trebuie sa indeplineasca intocmai sarcinile prevazute in fisa de voluntariat si sa pastreze confidentialitatea unor informatii, daca acest lucru este stipulat in contractul de voluntariat. Trebuie de asemenea sa anunte atunci cand este indisponibil pentru activitatea de voluntariat si pentru ce perioada.
Apelati la o consultanta online cu unul dintre avocatii nostrii pentru lamurirea si rezolvarea oricaror probleme de natura juridica cu care va confruntati acum.