Legea nr. 8/1996 regelementeaza modul in care se pot ceda drepturile de autor, in ce conditii pot fi cesionate drepturile de autor si ce alte aspecte esentiale care trebuie sa fie cunoscute de catre partile implicate intr-un raport contractual.
O sa vedem mai departe ce anume aveti nevoie sa stiti in cazul in care va aflati in oricare dintre partile implicate intr-un contract de cesiune a drepturilor de autor si ce anume trebuie sa aveti in vedere atunci cand incheiati un astfel de contract.
Tipuri de cesiune
Titularul drepturilor de autor poate sa cedeze drepturile sale de autor printr-un contract de cesiune. Cesiunea poate sa fie exclusiva sau neexeclusiva.
In situatia in care se opteaza pentru cesiune execlusiva, titularul dreptului de autor nu va mai avea dreptul sa utilizeze opera in acord cu conditiile asupra carora s-a convenit impreuna cu cesionarul. De asemenea, titularul nu va mai putea sa transmita dreptul altor persoane.
In cazul unei cesiuni neexclusive, cesionarul poate sa cedeze dreptul unor alte persoane, fara sa obtina acordul cedentului.
Cesiunea mai poate sa fie temporara, prin faptul ca drepturile de autor sunt cedate pe o perioada bine definita de timp, iar la finalizarea contractului, drepturile patrimoniale revin in patrimoniul cedentului. Pe de alta parte, cesiunea poate fi nelimitata in timp si se refera la situatia in care drepturile de autor sunt cedate pe o perioada nedeterminata de timp. De asemenea, poate sa existe situatia in care drepturile de autor se afla in stapanirea atat a cesionarului, cat si a cedentului, si este vorba de cesiunea partiala a drepturilor de autor.
Contractul de cesiune a drepturilor de autor
Este necesara incheierea unui contract de cesiune intre cedent si cesionar, in cuprinsul caruia se va specifica in mod clar urmatoarele puncte: obiectul contractului, pretul cesiunii, drepturile si obligatiile cesionarului si ale cedentului, clauze de confidentialitate, clauze de exclusivitate, unde este cazul, modul in care contractul poate sa inceteze si. Exista mai multe tipuri de contracte de cesiune printre care exemplificam: contractul de editare, contractul de reprezentare teatrala sau de executie muzicala si contractul de inchiriere.
Obligatii fiscale privind drepturile de autor
Conform legislatiei actuale impozitul se calculeaza ca 10% din venitul net acumulat din drepturile de autor. Impozitul se retine de la sursa sau nu in raport de mai multe aspecte, cum ar fi numarul de contracte de cesiune pe care cedentul le mai are, veniturile pe care le obtine din cedarea drepturilor, etc. Pe langa impozit mai sunt de platit contributiile pentru asigurari sociale si de sanatate.
Este importanta incheierea unui contract de cesiune a drepturilor de autor pentru a reglementa si stabili pozitia fiecarei parti, termenii si conditiile de executare a contractului. In cazul in care una dintre parti nu respecta clauzele din contract, cealalta parte are dreptul sa inceteze contractul sau sa ceara despagubiri, dupa caz. In lipsa unui contract scris, doar prin conventie verbala, tragerea la raspundere este mult mai dificila.