Regimul matrimonial – drepturi si obligatii ale sotilor

0
142

Casatoria este definita din punct de vedere legal ca fiind uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, scopul principal fiind acela de a intemeia o familie. Prin regim matrimonial intelegm ansamblul de reguli privind relatia dintre soti, in ceea ce priveste bunurile lor si asupra modului in care acestia realizeaza relatii cu terti.

Drepturi si obligatii ale sotilor

Conform Codului Civil exista mai multe drepturi si obligatii ale sotilor care trebuie sa fie respectate si indeplinite, indiferent de ce tip de regim matrimonial au ales. Prima decizie comuna a sotilor priveste incheierea casatoriei. In timpul casatoriei, cei doi soti isi asuma responsabilitatea de a se sprijini reciproc si de a mentine o relatie bazata pe respect, fidelitate si moralitate.

Cei doi soti trebuie sa locuiasca impreuna, iar decizia de a locui separat este nevoie sa fie foarte bine justificata. Sotii nu trebuie sa intervina in relatiile sociale sau in alegerea profesiei. Cei doi soti vor purta pe parcursul casatoriei numele cu care au fost de a acord in momentul in care l-au ales. “Daca sotii au convenit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat potrivit dispozitiilor art. 281, unul dintre soti nu poate cere schimbarea acestui nume pe cale administrativa decat cu consimtamantul celuilalt sot”, art. 311, Codul Civil.

Regimul matrimonial dispozitii generale

Persoanele care urmeaza sa se casatoreasca pot sa aleaga tipul de regimul matrimonial pe care se va baza casatoria. Regimul matrimonial este de mai multe tipuri – comunitate legala, separatie de bunuri, comunitate conventionala. Regimul matrimonial incepe sa produca efecte din momentul in care se incheie casatoria. “Neindeplinirea formalitatilor de publicitate face ca sotii sa fie considerati, in raport cu tertii de buna-credinta, ca fiind casatoriti sub regimul matrimonial al comunitatii legale”, art. 312, Codul Civil. In timpul casatoriei, se poate modifica regimul matrimonial, respectandu-se conditiile impuse de lege.

In orice moment pe parcursul casatoriei unul dintre soti poate sa dea mandat celuilalt sot pentru reprezentare in exercitarea drepturilor care deriva din regimul matrimonial. Daca sotul care trebuie sa dea mandat se afla in imposibilitatea de a face acest lucru, celalalt sot poate sa exercite drepturile prin incuviintare de la instanta de tutela. Indiferent de regimul matrimonial, in cazul in care se constata ca unul dintre soti incheie acte juridice cu efecte negative si grave asupra intereselor familiei, celalalt sot are dreptul de a cere instantei de tutela dispunerea de bunuri care pot fi utilizate numai cu consimtamantul sau, pe o perioada determinata, de maximum 2 ani.

In acord cu regimul matrimonial ales, fiecare dintre soti are dreptul de a incheia acte juridice cu celalalt sot sau cu terti. Unul dintre soti poate sa ceara celuilalt sot de a i se oferi informatii in ceea ce priveste bunurile, veniturile si datoriile.

Regimul matrimonial poate sa inceteze atunci cand se constata nulitatea, anularea, incetarea sau desfacerea casatoriei. “In caz de incetare sau de schimbare, regimul matrimonial se lichideaza potrivit legii, prin buna invoiala sau, in caz de neintelegere, pe cale judiciara. Hotararea judecatoreasca definitiva sau, dupa caz, inscrisul intocmit in forma autentica notariala constituie act de lichidare”, art. 320, Codul Civil.

Pentru orice tip de nelamuriri si probleme juridice apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here