Prevederi legale asupra locuintei de serviciu. Ce trebuie sa stie angajatorul si salariatul

0
160

Conform Legii 114/1996 locuinta de serviciu este definita ca fiind locuinta care este destinata functionarilor publici, angajatilor unor institutii sau agenti economici, care se acorda in conformitate cu prevederile contractului individual de munca si in acord cu prevederile legale.

Locuintele de serviciu pot sa fie locuinte noi sau locuinte deja existente a caror destinatie ramane locuinta de serviciu conform prevederilor legale. Se vor discuta clar intre angajator si salariat care sunt conditiile si durata de inchiriere a locuintei de serviciul, totul fiind consemnat sub forma unui contract de inchiriere care este un accesoriu la contractul individual de munca.

Daca urmeaza sa va angajati si stiti ca aveti dreptul la locuinta de serviciu discutati cu angajatorul acest lucru inainte de a semna contractul individual de munca, pentru a vedea care sunt conditiile si obligatiile dvs. in raport cu acest lucru. Nu exista prevederi clare atunci cand vine vorba de modul in care se reglementeaza efectiv acordarea unei locuinte de servicu, ramanand la latitudinea angajatorului, modul in care gestioneaza acest aspect si care sunt conditiile pe care le impune salariatului.

Locuinta noua sau locuinta deja existente

Daca este vorba de o locuinta noua, atunci aceasta se finanteaza fie din bugetul de stat si bugetul local, in acord cu limitele prevazute de lege in ceea ce priveste bugetul aprobat anual in acest scop, fie din bugetul agentilor economici. Astfel ca, depinde foarte mult de sectorul de activitate in care lucrati si de bugetul care este alocat pentru locuintele de serviciu, fara sa fie un aspect definit clar si care sa urmeze normel legale indiferent de situatie.

In schimb, daca vorbim de locuintele de serviciu deja existente finantate de la bugetul de stat sau bugetul local, se vor respecta anumite prevederi in ceea ce priveste suprafata utila si dotarile locuintei, detalii pe care le gasim in Anexa nr. 1 a Legii 114/1996.

Amplasarea locuintei de serviciu

Locuinta de serviciu se poate amplasa fie pe terenurile aflate in proprietatea statului pentru locuinte finantate de la bugetul de stat, fie pe terenurile care apartin agentilor economici pentru locuinte si lucrari de viabilizare, care sunt finantate din bugetul acestora.

“Locuintele de serviciu realizate in conditiile prezentei legi, finantate din bugetul de stat si din bugetele locale, pot fi vandute in conditiile legii, cu aprobarea Guvernului, in situatia in care activitatea care a generat realizarea locuintelor respective s-a restrans sau a incetat”, art. 53, Legea 114/1996.

Locuinta de interventie

In aceiasi categorie sunt incluse si locuintele de interventie – “locuinta destinata cazarii personalului unitatilor economice sau bugetare, care, prin contractul de munca, indeplineste activitati sau functii ce necesita prezenta permanenta sau in caz de urgenta in cadrul unitatilor economice”, art. 2, Legea 114/1996. Locuinta de interventie este realizata cu scopul de a servi obiectivului de investitie si este amplasata de cele mai multe ori in aceiasi incinta sau in imediata apropiere. Spre deosebire de unele locuinte de serviciu, locuintele de interventie nu se pot vinde chiriasilor.

Apelati la o consultanta online cu unul dintre avocatii nostrii pentru lamurirea si rezolvarea oricaror probleme de natura juridica cu care va confruntati acum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here