Modificari privind programul “Noua casa” – se introduce obligatia de asigurare a locuintei pe timpul finantarii

0
280

Printr-un proiect de hotarare aprobat recent se aduca modificari Hotararii Guvernului nr. 717/2009 in ceea ce priveste nomele de implementare ale programului “Noua casa”. Principala modificare vizeaza obligativitatea de asigurare a locuintei impotriva riscurilor pe tot parcursul finantarii.

Se va asigura la o valoare acceptata de societatea de asigura, dar care sa nu fie mai mica decat valoarea de piata comunica de catre finantatori prin solicitarea de garantare. Pana in momentul acestei modificari exista regula de a asigura locuinta, dar nu era specificat clar pe ce perioada sa se realizeze aceast lucru.

“Drepturile derivand din polita de asigurare vor fi cesionate in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, si a finantatorului, beneficiarul fiind tinut sa faca dovada notificarii cesiunii catre asigurator”, Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009. In situatia in care beneficiarul programului refuza sa asigure locuinta in timpul finantarii, finantatorul are dreptul legal de a asigura locuinta din fondurile proprii, pentru ca apoi sa recupereze cheltuiala de la beneficiar.

Hotararea va intra in vigoare cu aplicarea normelor nou mentionate din momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial.

Programul “Noua casa” este varianta prezenta si modificata a programului “Prima casa”. Schimbarile care au aparut prin noua varianta a programului vizeaza aspecte ce tin de avans, conditiile care trebuie indeplinite de catre beneficiar, bugetul alocat pentru locuinte. Cu programul “Noua casa” se poate observa o mai mare flexibilitatea in ceea ce priveste conditiile pentru a avea acces la o locuinta finantata de la stat, astfel incat sa poata participa un numai mult mai mare de cetateni, eligibili pentru program.

O modificare importanta prin adoptarea noului program de finantare este modul in care se stabilesc pragurile de finantare. Astfel ca se asigura pana la 140.000 de euro suma echivalenta in RON pentru locuinte noi si consolidate, cu receptia realizata cu cel putin 5 ani inainte de a se acorda finantarea. Beneficiarii au dreptul la o finantare de cel mult 60% din valoarea creditului si cel mult 85% din pretul de achizitie.

Cei care doresc sa se inscrie in programul “Noua casa” este bine sa stie ca avansul minim acceptat este cuprind intr-un interval de 5% (pentru alte tipuri de locuinte) si 15% (pentru locuinte noi si consolidate). Beneficiari trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Vor trebui sa declare pe proprie raspundere faptul ca nu au alta proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia atunci cand solicita acordarea creditului. Daca totusi detin o proprietate aceasta trebuie sa aiba o suprafata utila mai mica de 50mp. Cererea pentru acordarea creditului se poate face pentru achizitionare unei singure locuinte. Locuinta cumparata prin programul “Noua casa” nu poate sa fie instrainata timp de 5 ani de la momentul achizitiei.

Programul “Noua casa” este valabil din luna august 2020, permitand persoanelor care doresc sa isi achizitioneze o locuinta si se incadreaza in conditiile prevazute sa primeasca pana la 119.000 euro pentru achizitionarea de locuinte noi si consolidate si pana la 66.500 euro pentru alte tipuri de locuinte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here