De la inceputul lunii iulie a acestui an, hartuirea in mediul online este reglementata la fel ca si violenta domestica, prin Legea nr. 106 din 3 iulie 2020, care vine in completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice.
Modificarile aduc in prim-plan definirea violentei cibernetice, ce tip de comportament si actiuni sunt cuprinse de aceasta si care sunt organismele competente sa aplice masurile necesare sanctionarii comportamentelor de hartuire in mediul online.
Prima modificare a legii vizeaza includerea categoriei de violenta cibernetica in lista cu variatiunile de violenta domestica, dupa cum urmeaza, “violenta domestica inseamna orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala, spirituala sau cibernetica, care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima”, art. 3 Legea nr. 106/2020 completare la Legii nr. 217/2003.
De asemenea, se introduce un nou punct in care este definita violenta cibernetica. Aceasta se refera la orice tip de hartuire online, mesaje online care instiga la ura pe baza de gen, urmarire online, amenintari pe internet. Tot in aceasta lista sunt incluse cazurile extrem de dese de publicari nonconsensuale de informatii si continut grafic cu caracter intim, interceptare ilegala a comunicatiilor si datelor private, prin intermediul telefoanelor sau altor dispozitive. Sunt incluse postarile pe social media cu scopul de a umili, speria, ameninta sau reduce la tacere victima.
Prin completarea legii prevenirii si combaterii violentei domestice, aflam ca Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati contribuie activ la sustinerea unei egalitati de sanse intre femei si barbati, in ceea ce priveste diferitele tipuri de politici, programe si cercetare in domeniul inteligentei artificiale, ca sa se diminueze eventualele riscuri ale tehnologiei care promoveaza sexismul, violenta cibernetica si stereotipurile de gen.
In ceea ce priveste paragraful in care se prezinta Ministerele avizate sa elaboreze si difuzeze materiale pentru prevenirea violentei domestice „Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii elaboreaza si difuzeaza materiale documentare privind prevenirea, cauzele si consecintele violentei domestice”, se adauga Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.
Totodata, noua lege adoptata de Parlament, introduce un paragraf care evidentiaza rolul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, in ceea ce priveste identificarea si analizarea incidentelor care au loc la nivel cibernetic si care intra in incidenta violentei domestice. Acelasi minister este pus in situatia de a concepe si dezvolta campanii de sensibilizare publica privind violenta cibernetica. „Impreuna cu institutiile prevazute la art. 8, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor stabileste, promoveaza si bugeteaza programe destinate unei game largi de utilizatori, pentru alfabetizare digitala”, art. 9 Legea nr. 106/2020 completare la Legii nr. 217/2003.