Logo Ad-Avocat
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'AND id!=8 AND activ=1 AND post_type=1 ORDER BY id DESC LIMIT 4' at line 1
Admin - Oct 11, 2018 18:37PM

Concursul intre privilegiul imobiliar si ipoteca

 Concursul intre privilegiul imobiliar si ipoteca

Reglementare

Art. 51 din Legea nr. 230/2007 privind asociatiile de proprietari

„(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.

(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate”.

 Dispozitiile art. 51 alin. 1 din Legea nr.230/2007, califica privilegiul ca fiind unul imobiliar cu rang prioritar, precedat fiind doar de cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute, iar dispozitiile art. 2342 alin. 2 teza finala Cod civil, transeaza concursul in favoarea privilegiului, numai daca acesta a fost inscris in cartea funciara anterior ipotecii.

Dat fiind caracterul special al dispozitiilor Legii nr. 230/2007 fata de dispozitiile Codului civil, prin raportare la natura creantei asociatiei de proprietari, dispozitiile legii speciale vor avea prioritate.

Singura conditie impusa de legiuitor pentru ca Asociatia sa isi poata valorifica dreptul este ca privilegiul sa fie inscris in cartea funciara, neprezentand importanta data la care inscrierea a fost facuta.

Astfel, indiferent de data inscrierii garantiei in cartea funciara, creanta asociatiei de proprietari are prioritate. Astfel, daca ne-am raporta numai la momentul inscrierii in cartea funciara, art. 51 ar fi lipsit de orice finalitate, pentru ca Asociatia de proprietari, care, potrivit legii, beneficiaza de un privilegiu cu rang prioritar, nu isi va putea valorifica nicicum dreptul.

( 0 votes, average: 0 out of 5 )
Categorii
Infiintare organizatie non profit (ONG - asociatie sau fundatie)?

Infiintare organizatie non profit (ONG - asociatie sau fundatie)?

Infiintare organizatie non profit (ONG - asociatie sau fundatie)? Asociatiile si fundatiile sunt

0 Aprecieri 87 Vizualizari

Sindromul alienarii parentale la copii in context legal

Sindromul alienarii parentale la copii in context legal

SINDROMUL ALIENARII PARENTALE LA COPII In contexul actual al societatii milioane de copii cad pra

0 Aprecieri 60 Vizualizari

Impartirea trimestriala a dividendelor

Impartirea trimestriala a dividendelor

IMPARTIREA TRIMESTRIALA A DIVIDENDELORImpartirea trimetriala a dividendelor este o chestiune de nout

0 Aprecieri 28 Vizualizari

  • Varsta: ani
  • Inaltime: cm
  • Greutate: kg

Contacteaza

Descriere